Brugklassers Rens en Lynne over De Laarbeecke!
Maak kennis met onze leerlingen! Rens en Lynne kennen elkaar al jaren en zijn dit jaar samen begonnen op De Laarbeecke. Het begin was spannend, maar nu hebben ze het erg naar hun zin. Een halfjaar na hun start op De Laarbeecke vertellen zij over de afgelopen tijd.
“Ik vond het spannend om naar de middelbare school te gaan, maar het was ook wel leuk!”, vertelt Lynne. Gelukkig kende ze al een paar mensen in haar klas, waaronder haar beste vriendin. Vrienden maken bleek trouwens makkelijker dan gedacht. Tijdens de introductiedag moest Lynne vanaf de zijlijn toekijken, want ze had een geblesseerde knie. Maar dat pakte onverwacht goed uit: naast haar zat een ander meisje, óók met een geblesseerde knie. Ze begonnen te kletsen en aan het eind van de dag waren ze vriendinnen. Geluk bij een ongeluk!
Rens vertelt dat hij op het begin nog geen vrienden had in de klas. “Ik vond het spannend om op iemand af te stappen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik ben langs iemand gaan zitten en wij zijn toen beste vrienden geworden.”
De overstap van groep 8 naar de brugklas is een flinke sprong. Je leert veel nieuwe dingen, moet zware boekentassen met je meedragen, nieuwe kinderen ontmoeten, wennen aan je docenten én ieder uur van lokaal wisselen. “Ik vond de leswisselingen ook spannend, maar stiekem is het wel fijn want dan kan je tussendoor je benen strekken,” zegt Lynne.
Rustig beginnen op het Junior College
Op De Laarbeecke starten brugklassers op het Junior College. Dit is een apart gebouw waar alleen eerstejaars les krijgen in een rustige omgeving. Op deze manier kan je wennen aan het onderwijs op een middelbare school! “Het voelde als een kleine overgang. Het is hier lekker rustig,” vertelt Rens. Lynne grapt: “Als ik kon kiezen, wil ik voor altijd in dit gebouw blijven!”
In mei nemen de brugklassers langzaam afscheid van het Junior College. Vanaf dan houden ze pauze in het grote gebouw, zodat ze alvast kunnen wennen aan de rest van de school.
Jouw coach
Iedere leerling heeft een eigen coach die helpt als je ergens mee zit. Rens vindt dat de coaches je echt goed helpen. “We hebben om de drie weken een coachgesprek, maar je kunt altijd tussendoor langskomen.” Lynne is blij met haar coach, ook al hebben ze meestal niet zo veel te bespreken. “Het gaat eigenlijk altijd goed!”
Op De Laarbeecke kun je niet alleen bij je coach terecht, maar ook bij andere docenten, een vertrouwenspersoon of een van de conciërges! Zo vertelt Rens dat er altijd met hem wordt meegedacht door zijn docenten en vertelt Lynne dat de conciërges haar helpen als ze haar kluisje niet open krijgt.
Leukste vak?
“Ik vind Nederlands het leukst, maar dat is ook mijn beste vak!”, lacht Lynne. Rens is beter in Wiskunde en vertelt over het keuzevak Spaans. “Je kan een uur in de week Spaans volgen. Hier kan je na het vierde jaar zelfs een certificaat voor ontvangen!”
Beiden zijn erover eens dat het huiswerk gelukkig nog meevalt. De ene keer heb je iets meer huiswerk dan de andere keer, maar het is altijd goed te doen. Vaak kun je dit huiswerk op school al afhebben en hoef je thuis alleen nog te leren voor een toets.
De Laarbeecke is een ontmoetingsschool, wat betekent dat je veel leert door de deur uit te gaan. Rens: “Je leert hier niet alleen uit een computer of boek, maar je mag ook echt dingen doen en je creativiteit laten gaan!”
We zien je op De Laarbeecke
“Ik vind het fijn dat het zo’n kleine en open school is. Er zijn veel ramen. Op het begin voelde dat een beetje vreemd, maar je raakt er snel aan gewend,” zegt Rens. Lynne vult daarop aan: “We mogen hier echt onszelf zijn. Er zijn altijd vrienden, je coach of andere leraren die je kunt vertrouwen en er voor je zijn.”